top of page
20220311_220714.jpg

Vinterekspedisjon Finse

Kunne du tenkt deg å prøve ekspedisjonslivet? Men tenker at å krysse Nordpolen blir litt voldsomt, og at det egentlig er ganske digg med hjemmelaget mat og en varm dusj? I mars og april har Fjellboms og Finsehytta gleden av å invitere til vinterkurs. Her får du prøvd deg med pulk, sovepose og vintertelt, men også ei god seng og deilig mat på Finsehytta.

Vinterekspedisjon fra Finse er for deg som har litt erfaring fra før av, men har lyst til å utfordre deg selv til en natt i telt på vinteren. Vil du lære mer om å ferdes trygt i vinterfjellet, men setter samtidig pris på god mat og å sitte foran peisen? I løpet av en langhelg får du lære om alt fra hvilket utstyr og klær du bør ha med deg til hvordan man graver nødly og å navigere i vinterfjellet. Du lærer også om hvordan du unngår snøskred og å lage mat på primus. Ikke minst får du lære og oppleve hvordan man gjennomfører en komfortabel og trygg natt i telt, selv om været kanskje skulle være litt ruskete.

 

Leste du reportasjen fra kurset vårt i Fjell & Vidde? I år tilbyr vi hele tre helger med Vinterekspedisjon fra Finse; 7.-10.mars, 21.-24.mars og 11.-14.april.

Vi tilbringer to netter på trivelige Finsehytta. Der nyter vi ikke bare en varm dusj og flott utsikt, men også deilig hjemmelaget mat og hyggelig vertskap. Og selvfølgelig skal vi på tur! Høydepunktet for mange er natta i telt.

Ønsker du en røffere variant så arrangerer Fjellboms ekspedisjonskurs 25.-28.januar med alle netter i telt. Se her for mer info!

 

Program

Torsdag

Fra togstasjonen på Finse er det ca 400 meter å gå langs kvistet rute til Finsehyttahytta. Da deltagerne gjerne ankommer til ulike tidspunkt går dere på egenhånd bort til hytta. Skulle det være veldig ruskete vær har vi anledning til å komme dere i møte hvis ønskelig.

Vi møtes på hytta og spiser felles middag kl 19.00. Etter middag har vi sosial samling i peisestua med presentasjon og informasjon om kurset. 

Fredag

Etter en god frokost, der vi også smører en solid matpakke, pakker vi oss ferdige i pulker. Så legger vi ut på vår mini-ekspedisjon! Terrenget er relativt enkelt, men vi går med en del utstyr i pulkene våre, så vi passer på å ikke sette for høyt tempo. Vi går i retning Krækkja, men tar av fra den stikka løypa og finner en egnet teltplass. Der lærer vi om å etablere teltplass og teltrutiner vinterstid. Her vil du også få lært deg å fyre primus.

Det er mye som skal læres før vi tar kvelden. Vi lager felles middag på primus før vi kryper ned i soveposene våre og får en varm og god natts søvn. Dere lærer selvfølgelig hvordan dere får det til.

 

Lørdag

Etter en god natt i teltet er det på tide med en solid frokost. Vi fyrer opp primusen og lager felles frokost med rykende varm kaffe! Eller te. Eller solbærtoddy hvis du foretrekker det. Noe varmt i kroppen er uansett en god kombinasjon med soloppgang.

Deretter pakker vi sammen teltleiren og setter kursen tilbake til Finsehytta. Denne dagen blir det mer nedover enn oppover, så det går litt raskere. På hytta venter Sonja og Rune med varm suppe! Der blir det mulig å skifte og hvile litt, før vi fortsetter med kurs i nærheten av eller inne på hytta.

Vi lærer om nødbivuakk (vi skal grave oss ned i tide), vurdering av islagte vann og navigasjon. Kunnskap om skred er viktig! Vi skal lære oss hvordan vi unngår å bli tatt av skred, og hva vi gjør hvis vi skulle bli tatt. Er været ruskete tar vi teori om bekledning og utstyr innendørs.

Vi rekker en dusj og kanskje noe godt å drikke, før vi spiser en 3-retters middag kl 19.00. Resten av kvelden koser vi oss i stuene på hytta.

Søndag

Etter nok en god frokost rekker vi en kortere tur i området eller tid til å gå gjennom de elementene vi eventuelt ikke fikk tid til på lørdagen. Vi spiser matpakka vår i solveggen på hytta, slik at vi er klare til hjemreise senest kl 14.00.

Man følger på egen hånd kvistet løype tilbake til togstasjonen.

 

Transport

Til Finse kommer man kun med tog. Det går ikke bilvei. Eneste alternativ er en dagsmarsj eller to på ski. Vi anbefaler å være tidlig ute med togbestilling da togene mellom Oslo og Bergen ofte blir fulle.

 

Krav og utstyr

Deltagerne må ha grunnleggende skiferdigheter. Fjellski med stålkanter er å anbefale.

Følg Fjellboms pakkeliste for ekspedisjonskurs. 

Du må være utrustet for en natt i telt. Lån av ekspedisjonstelt er inkludert, men du må selv stille med liggeunderlag og sovepose. Vi anbefaler å ta med ett ikke-oppblåsbart- og ett oppblåsbart liggeunderlag.

Skulle det være sikkerhetsutstyr du mangler, for eksempel snøspade eller vindsekk, ta kontakt i forkant av kurset, så får du låne dette uten ekstra kostnad. Ved manglende sikkerhetsutstyr vil du kunne bli nektet deltagelse.

En god vintersovepose og liggeunderlag kan leies av Fjellboms. Er det øvrig utstyr du mangler – ta kontakt, så ser vi hva vi kan hjelpe med.

 

Pris

Prisen inkluderer to overnattinger i 4-sengsrom, en natt i vintertelt, alle måltider, guiding og instruksjon, samt lån av fellesutstyr (pulker, brennere, vintertelt, snøplugger, etc.). 

Annen drikke enn vann, snacks og lignende betales av den enkelte i tillegg. Reise er ikke inkludert i prisen, og organiseres av den enkelte.

Pris DNT-medlem: kr 4.990,-
Pris ikke-medlem: kr 5.590,- 

Ikke medlem? Meld deg inn her 

 

Påmelding

Vi gjør oppmerksom på at det er Fjellboms som er ansvarlig arrangør for denne turen, med DNT Finsehytta som samarbeidspartner og medarrangør. Du melder deg på denne turen direkte til Fjellboms som er ansvarlig arrangør. Vilkår for deltagelse på kurset kan du lese mer om her

Påmelding 7.-10.mars 2024

Påmelding 21.-24.mars 2024

Påmelding 11.-14.april 2024

Lurer du på om dette er noe for deg? Trenger du gode tips i forkant? Eller lurer du på spesifikke ting vedrørende kursene? Send oss en e-post til post@fjellboms.no eller ring oss på tlf. 91102519.

bottom of page