Ekspedisjonskurs (6).JPG

Ekspedisjonskurs

Er du klar for å ta steget til vintercamping? Lære hvordan man holder seg varm i isende kulde? Hvordan du navigerer i white-out? Ønsker du bli i stand til å gjennomføre turer i høyfjellet på vinteren på egenhånd? I samarbeid med Camp Villmark arrangerer Fjellboms ekspedisjonskurs som gjør deg klar for teltlivet vinterstid. Kurset arrangeres 3.-6..februar 2022 på Hardangervidda øst.

 

 

Du lærer alt fra gode teltrutiner og fyring av primus til bygging av nødbivuakker og navigasjon i vinterfjellet. All undervisning foregår ute, og overnatting og bespisning foregår i ekspedisjonstelt. Man får også erfaring med pulk og du får kunnskap om skred og islagte vann.

Her får man virkelig prøvd seg på å være på tur over flere dager, og det flate terrenget øst på vidda egner seg spesielt godt for vinternavigasjonstrening. Tidlig på vinteren er dagene korte, Kong Vinter byr på minusgrader og vind, og alt ligger til rette for den rette ekspedisjonsstemningen. Men frykt ikke, du vil lære å holde varmen.

«Den var fylt av likeså hårde påkjenninger og store farer som nogen av dem det senere har vært mitt lodd å møte i polarengene.» (Roald Amundsen, «Mitt liv som polarforsker», Gyldendal 1929, om sin tur over Hardangervidda)

Amundsen var nære på å miste livet i uværet på Hardangervidda. Tross viddas tilsynelatende snille landskap kan den være ubarmhjertig, og forholdene vi møter der er sammenlignbare med det vi møter på polarekspedisjoner. Nettopp derfor holder vi vinterkurs her. Og i februar, når vinteren er på sitt mest intense, er det den ultimate tiden for ekspedisjonskurs.

Vår erfaring i Fjellboms er at den beste læringen får man med å gjøre ting i praksis og erfare. Våre erfarne instruktører sørger for at du får utfordret deg selv innenfor trygge rammer. Du må like en real utfordring og krevende dager, men til gjengjeld lover vi deg en fantastisk opplevelse!

Program

Torsdag møtes vi ved Solheimstulen. Vi går kun et kort stykke før vi slår leir. Det er mye som skal læres, slik som å finne en egnet teltplass og bygge snømurer riktig, fyre multifuel-brennere, slå opp telt i vind og mer. Da smaker det sikkert godt med en felles middag før vi kryper ned i soveposen.

Fredag starter med en skikkelig frokost, så vi har mye å tære på i løpet av dagen. Hva, når og hvordan vi spiser på ekspedisjon er noe av det du vil lære på kurset. Hvor langt vi kommer denne dagen avhenger av været. Vi lærer om alt fra pauseteknikk til vinternavigasjon, og er vi heldige ser vi også reinsdyr, elg og rype.

Lørdag begynner teltrutinene å sitte, slik at vi er effektive på å bryte og etablere camp. Det betyr mer tid til å nyte landskapet, og lære om vinterfjellet og utstyret. I løpet av fredag og lørdag graver vi både nødbivuakker og pauseanordninger, lærer trygg kryssing av islagte vann og elver, vurderer skredterreng og hvordan vi unngår frostskader og holder oss varme.

Søndag spiser vi nok en god frokost før vi pakker ned teltene og går den siste distansen tilbake til Solheimstulen.

Hva inkluderer kurset?

Kurset inkluderer erfarne og sertifiserte kursinstruktører fra Fjellboms, bruk av ekspedisjonstelt, pulker, bensinbrennere og annet nødvendig fellesutstyr.

Alle måltider fra middag torsdag kveld til frokost søndag morgen er inkludert. Hvis du har allergier, er vegetarianer/veganer eller har spesielle behov vedrørende mat kan du bli bedt om å medbringe noe egen mat, men vil få et prisavslag basert hva hvilke måltider du selv må medbringe.

Kurset inkluderer ikke reise til/fra kurssted.

Det anbefales at du tar med deg snacks (nøtter, tørket frukt, sjokolade, energibars) til å fylle på mellom måltidene (frokost, lunsj og middag).

Krav til deltagere og utstyr

Deltakerne må være i normalt god form og ha grunnleggende skierfaring.

I tillegg, av sikkerhetsgrunner, må deltagerne sørge for å pakke i henhold til pakkelista. Se pakkelista herDette inkluderer blant annet fjellski og, vintersovepose. Ved avvik fra pakkelisten kan deltagerne nektes å delta på kurset av sikkerhetsgrunner. Vi vil derfor i størst mulig grad være behjelpelig med å sørge for at alle deltagerne har nødvendig utstyr i forkant av kurset. Noe utstyr, slik som snøspade og vindsekk, kan lånes vederlagsfritt. Annet utstyr, slik som vintersovepose og liggeunderlag, kan leies av Fjellboms mot et pristillegg.

Dagsetapper og destinasjoner vil tilpasses værforholdene og gruppas sammensetning etter instruktørenes fortløpende sikkerhetsvurderinger.

Våre deltagere får også en eksklusiv 30% rabattkode på utstyr hos halite.no, og rabatt på reinsdyrskinn hos Reindyrka Norge.

Transport

For å komme seg til Solheimstulen er det praktisk med egen bil, men det går fint å reise kollektivt også.

Kommer du med buss henter vi deg på busstoppet Hagenkrysset, ved avkjøringen til Solheimstulen (buss 420 Kongsberg – Geilo).

 

Oppmøte: Torsdag 3.februar kl 1700, Solheimstulen.

Avslutning: Søndag 6.februar kl 1400, Solheimstulen.

 

Pris

Kr 4.950,-.

Ved påmelding sendes en faktura pålydende kr 500,-. Resterende beløp faktureres nærmere kursstart.

For hver påmeldte donerer vi kr 100,- til Mountain People, en veldedig organisasjon som hjelper fjellfolket i Nepal.

Vi følger retningslinjene fra myndighetene for covid-19. Skulle kurset bli avlyst av smittevernhensyn vil vi refundere hele beløpet.

For øvrige vilkår se våre vilkår her.

Vi håper vi ser deg på kurs!

Spørsmål angående kurset – kontakt post@fjellboms.no