top of page
20190415_204249.jpg

Ekspedisjonskurs

Er du klar for å ta steget til vintercamping? Lære hvordan man holder seg varm i isende kulde? Hvordan du navigerer i white-out? Ønsker du bli i stand til å gjennomføre turer i høyfjellet på vinteren på egenhånd? Fjellboms arrangerer ekspedisjonskurs som gjør deg klar for teltlivet vinterstid. Kurset arrangeres 30.mars til 2.april 2023 fra Finse.

Du lærer alt fra gode teltrutiner og fyring av primus til bygging av nødbivuakker og navigasjon i vinterfjellet. All undervisning foregår ute, og overnatting og bespisning foregår i ekspedisjonstelt. Du får også erfaring med pulk og du får grunnleggende kunnskap om skred og islagte vann.

Her får man virkelig prøvd seg på å være på tur over flere dager. Terrenget varierer mellom flatt og kupert, og egner seg spesielt godt for vinternavigasjonstrening. Selv om dette kurset holdes senere i vintersesongen enn våre øvrige ekspedisjonskurs er det likevel mulig at vi får skikkelig ruskevær. Fordelen er at vi har lengere dagslys som gir oss mer tid til å lære utenfor teltet. Uansett ligger alt rette for god ekspedisjonsstemning. Og frykt ikke, du vil lære å holde varmen.

«Den var fylt av likeså hårde påkjenninger og store farer som nogen av dem det senere har vært mitt lodd å møte i polarengene.» (Roald Amundsen, «Mitt liv som polarforsker», Gyldendal 1929, om sin tur over Hardangervidda)

Amundsen var nære på å miste livet i uværet på Hardangervidda. Tross viddas tilsynelatende snille landskap kan den være ubarmhjertig, og forholdene vi møter der er sammenlignbare med det vi møter på polarekspedisjoner. Nettopp derfor holder vi vinterkurs her, og Finse har en lang tradisjon som treningssted for polare ekspedisjoner.

Vår erfaring i Fjellboms er at den beste læringen får man med å gjøre ting i praksis og gjøre egne erfaringer. Våre erfarne instruktører sørger for at du får utfordret deg selv innenfor trygge rammer. Du må like en real utfordring og krevende dager, men til gjengjeld lover vi deg en fantastisk opplevelse!

Se video fra våre ekspedisjonskurs her!

Program

Torsdag møtes vi på Finse stasjon. Hit kommer du med toget. Vi går kun et kort stykke før vi slår leir. Det er mye som skal læres, slik som å finne en egnet teltplass og bygge snømurer riktig, fyre multifuel-brennere, slå opp telt i vind og mer. Da smaker det sikkert godt med en felles middag, tilberedt av guidene, før vi kryper ned i soveposen.

Fredag starter med en skikkelig frokost, så vi har mye å tære på i løpet av dagen. Hva, når og hvordan vi spiser på ekspedisjon er noe av det du vil lære på kurset. Hvor langt vi kommer denne dagen avhenger av været. Vi lærer om alt fra pauseteknikk til vinternavigasjon.

Lørdag begynner teltrutinene å sitte, slik at vi er effektive på å bryte og etablere camp. Det betyr mer tid til å nyte landskapet, og lære om vinterfjellet og utstyret. I løpet av fredag og lørdag graver vi både nødbivuakker og pauseanordninger, lærer trygg kryssing av islagte vann og elver, vurderer skredterreng og hvordan vi unngår frostskader og holder oss varme.

Søndag spiser vi nok en god frokost før vi pakker ned teltene og går den siste distansen tilbake til Finse. Der tar vi toget hjem igjen.

Hva inkluderer kurset?

Kurset inkluderer erfarne og sertifiserte kursinstruktører fra Fjellboms, bruk av ekspedisjonstelt, pulker, bensinbrennere og annet nødvendig fellesutstyr. Vi stiller også med satellittsendere og annet sikkerhetsutstyr.

Alle måltider fra middag torsdag kveld til frokost søndag morgen er inkludert. Hvis du har allergier, er vegetarianer/veganer eller har spesielle behov vedrørende mat kan du bli bedt om å medbringe noe egen mat, men vil få et prisavslag basert hva hvilke måltider du selv må medbringe. Ta med egen lunsj til torsdag.

Kurset inkluderer ikke reise til/fra kurssted.

Det anbefales at du tar med deg snacks (nøtter, tørket frukt, sjokolade, energibars) til å fylle på mellom måltidene (frokost, lunsj og middag).

Krav til deltagere og utstyr

Deltakerne må være i normalt god form og ha grunnleggende skierfaring.

I tillegg, av sikkerhetsgrunner, må deltagerne sørge for å pakke i henhold til pakkelista. Se pakkelista herDette inkluderer blant annet fjellski og, vintersovepose. Ved avvik fra pakkelisten kan deltagerne nektes å delta på kurset av sikkerhetsgrunner. Vi vil derfor i størst mulig grad være behjelpelig med å sørge for at alle deltagerne har nødvendig utstyr i forkant av kurset. Noe utstyr, slik som snøspade og vindsekk, kan lånes vederlagsfritt. Annet utstyr, slik som vintersovepose og liggeunderlag, kan leies av Fjellboms mot et pristillegg. Er det andre ting du mangler, ta kontakt, så ser vi hva vi kan få til.

Dagsetapper og destinasjoner vil tilpasses værforholdene og gruppas sammensetning etter instruktørenes fortløpende sikkerhetsvurderinger.

Skulle du ønske å investere i eget utstyr anbefaler vi våre samarbeidspartnere Barents Outdoor (telt), Halite (vanntette bager) og Reindyrka Norge (reinsdyrskinn).

Transport

Til Finse kommer du deg kun med tog (Bergensbanen). Billetter bestiller du hos vy.no.

 

Oppmøte: Torsdag 30.mars kl 1600, Finse stasjon.

Avslutning: Søndag 2.april kl 1400, Finse stasjon.

NB! Tidene blir justert til å korrespondere med tog til/fra Finse straks rutetidene foreligger.

 

Pris

Kr 5.400,-.

Betales ved påmelding på nett. Ønsker du utsatt betalingsfrist, ta kontakt med post@fjellboms.no.

For hver påmeldte donerer vi kr 100,- til Mountain People, en veldedig organisasjon som hjelper fjellfolket i Nepal.

Ved å melde deg på godtar du våre vilkår. Les mer om våre vilkår her.

Vi håper vi ser deg på kurs!

Spørsmål angående kurset – kontakt post@fjellboms.no

20220206_090514.jpg
bottom of page