top of page
20211114_164458.jpg

Fjellmedisinkurs

Er det ikke deilig å være langt uti den norske villmarka og slippe masete telefoner og e-poster? Jo, men hva gjør du når du trenger hjelp? Og hva hvis det er for mye tåke til at redningshelikopteret kan fly, eller for steinete for firhjulingen til å frakte pasienten? Og hvor lang tid tar det egentlig for redningsfolkene å kave seg frem i snøføyka?

Fjellmedisinkurset er et must for alle som ferdes i skog og fjell! Bli med oss 20.-22.mai og vær forberedt den dagen du trenger å være det. En times tid unna Oslo blir det ei helg med mye læring.

Fjellboms inviterer til tre lærerike dager på Gjeddevasskoiene, ca 1,5 time unna Oslo. Fokus vil være på typiske skader som kan oppstå på tur i fjellet, og hvordan du behandler en skadet person når det er langt til nærmeste hjelp. Vi kommer innpå grunnleggende hjerte- og lungeredning, men kurset vil fokusere på typiske skader som oppstår på tur.

 

I løpet av helga får du blant annet lære ulike løfteteknikker og improvisert transport, hva du bør pakke i førstehjelpspakken din av forbindingsmateriell og legemidler, vi går grundig inn i kuldefysiologi (frostskader, hypotermi), skulder ut av ledd, brannskader og allergier. Og selvfølgelig en lengre seanse om gnagsår. Du får også øvd deg på å sy sår. Kurset innebærer mye praktisk trening i tillegg til teori.

Det er en svært kompetent gjeng med instruktører som deler av sin kunnskap denne helga. Med oss har vi erfarent helsepersonell (lege/sykepleier/paramedic) og instruktører med lang erfaring fra Forsvaret. Samtlige har også lang og bred erfaring fra ulike typer friluftsliv.

Overnatting er inkludert i prisen.

Program

En konkret kursplan kommer i forkant av kurset. Endringer kan forekomme, men vi tar utgangspunkt i følgende plan: 

Fredag 20.mai

Vi møtes på Gjeddevasskoiene i Nord-Odal, hvor innsjekk på kurset starter kl 17:30. Se punkt Transport lenger ned for hvordan du kommer deg hit. Kl 18:00 samles vi til middag og blir vi litt kjent med hverandre før kurset starter.

Etter middagen samles vi i peisestua kl 19:30 for ei teoriøkt med fokus på frie luftveier og store blødninger. Videre utover kvelden blir det tid for å sosialisere, eller ta en tidlig kveld for den som ønsker det.

Lørdag 21.mai

Vi har en lærerik og morsom dag foran oss. Vi starter undervisningen kl 09:00 med ei teoriøkt innendørs. Etter ei stund deler vi oss i flere grupper og kjører et rotasjonssystem store deler av dagen. Deltagerne går fra stasjon til stasjon der instruktørene underviser i ulike temaer, blant annet improvisasjon av bårer/bandasjer/spjelk, sutur (sying), hypotermi og ben- og leddskader.

Vi legger opp til mest mulig praksis, da vi tror det er den beste måten å lære på. Vær forberedt på å surre bandasjer, teipe og bære "pasienter". Vi samles i hytta for oppsummering og noe mer undervisning.

Utover kvelden har vi det hyggelig sammen inne i hytta, eller kanskje ute hvis været er fint.

Søndag 22.mai

Søndagen starter vi kl 10:00. Der får dere prøvd dere på ulike scenarioer. Vi legger opp til ulike caser der deltakerne i grupper løser situasjonene, og får praktisert mye av det dere har lært igjennom helga.

Vi samles i hytta for en oppsummering og avslutning. Kurset avslutter kl 15:00.

Informasjon

Pris

Fjellmedisinkurset koster kr 1.895,- per deltaker.

Ved påmelding sendes en faktura pålydende kr 500,-. Resterende beløp faktureres en måned før kursstart.

Inkludert i prisen:

 • Tre dager kurs med erfarne instruktører

 • Forbruksmateriell på kurset

 • Overnatting i hytte. Du må selv ta med sovepose eller egen dyne. Det er også muligheter for telt.​​

Ikke inkludert i prisen:​

 • Transport til og fra oppmøtested

 • Måltider. Du må selv medbringe alt av mat og drikke for helga. Vi er behjelpelig med vannkoker, primuser, etc. hvis du trenger. 

 • Du må selv medbringe dyne og sengetøy eller sovepose.

Transport

Gjeddevasskoiene ligger knappe 1,5 time med bil fra Oslo sentrum. Følg E6 nordover forbi Minnesund. Ved Strandlykkja tar du av og følger Fv228 østover i 14,5 km. Hyttene ligger på høyre side av veien.

Reiser du kollektivt kan du ta toget til Eidsvoll. Derfra tar du buss 121 til Sand, hvor du bytter til buss 707. Gå av på Gjeddevasstien.

Fra Eidsvoll er det ca. 30 minutter med bil. Ønsker du å bli hentet på togstasjonen så setter vi opp fellestransport mot et tillegg på kr 300,- per person hver vei.

Mer informasjon om Gjeddevasskoiene finner du her.

Nivå 

Det er ingen krav til forkunnskaper på dette kurset, men det er fint om du har deltatt på et grunnleggende førstehjelpskurs tidligere (hjerte-/lungeredning og stoppe blødninger).

Pakkeliste

Vær forberedt på å være ute i all slags vær, selv om vi også har store telt og tarp til utendørsundervisning. Turklær er det som egner seg på kurset.

Ta med egen dyne/pute/sengetøy eller sovepose.

Deltakerne må selv ta med mat til alle måltider, unntatt middag fredag. Det er vann og et kjøkken tilgjengelig, men med mange deltakere anbefaler vi at du planlegger noe enkelt (frysetørket?).

Deltagere på kurset får også en eksklusiv rabattkode hos våre samarbeidspartnere halite.no og reindyrkanorge.no.

Påmelding

Send en e-post til post@fjellboms.no.

Vi trenger følgende info:

 • Navn

 • Adresse

 • E-post

 • Telefonnummer

 • Alder

 • Om du har noen allergier eller andre forhold som du tenker at det er praktisk at instruktørene kjenner til.

 • Om du eventuelt ønsker å overnatte i eget telt i stedet for i hytte

Forsikring og vilkår

Du må selv sørge for at du har en reiseforsikring som dekker reise og aktiviteter. Forøvrig viser vi til våre generelle vilkår som du godtar ved å melde deg på turen. Vilkårene finner du her.

Kurset må være betalt før kursstart.

bottom of page